Claudicatio intermittens

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden wordt in de volksmond etalagebenen genoemd. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in?

Etalagebenen worden veroorzaakt door een verstopping in een slagader in één of beide benen. Het gevolg hiervan is dat mensen die hier last van hebben, pijnklachten krijgen in de (onder-)benen tijdens het lopen. De pijn kan zo erg zijn, dat ze zelfs moeten stoppen om de pijn uit de benen te krijgen. Als de pijn verdwenen is, kunnen ze weer verder. Belangrijke oorzaken zijn roken, een te hoog cholesterol en hoge bloeddruk.

 

Hoe ontstaan de pijnklachten?

Elke spier in het lichaam heeft zuurstof nodig om zijn werk te kunnen doen. Als er een slagader verstopt is, kan er minder bloed en dus ook zuurstof naar de spier worden getransporteerd. Als de spier in rust is hoeft dit geen probleem te zijn, want dan heeft de spier niet veel zuurstof nodig. Zodra echter de spier moet worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het lopen, heeft de spier meer zuurstof nodig en dus meer bloed. Nu ontstaat er door de verstopping in de slagaderen een verminderde bloedtoevoer. Hierdoor krijgt de spier minder zuurstof en kan hij zijn werk niet goed doen. Op dat moment ervaart men pijn in de betreffende spier. Als men dan even uitrust, krijgt de spier weer voldoende zuurstof en verdwijnen de pijnklachten ook weer.

Wat kunt u hieraan doen?

Bij onze praktijk wordt looptraining aangeboden. Deze looptraining vindt gedurende 3 maanden 2 keer per week plaats. Aan het begin van de looptraining wordt een zogenaamde loopbandtest gedaan om te bepalen wat de pijnvrije en de maximale loopafstand is. Daarna begint de looptraining, waarbij wordt geprobeerd de pijnvrije en maximale loopafstand te verbeteren. Na deze drie maanden wordt de loopbandtest nog een keer gedaan om te kijken wat er gedurende de training is bereikt. Een looptraining is geslaagd als mensen de pijnvrije en maximale loopafstand minimaal hebben verdubbeld.

 

 

 

Neem contact op met onze specialisten:

Telefoon:0514 563 528

 

Wopke Kuipers

 

Persoonsgegevens

Dhr.

Mevr.

Verzekeringsgegevens

Arts / specialist

Klachtgegevens