Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

 

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam en in het bijzonder aan de wervelkolom. De manueel therapeut herstelt opgeheven beweeglijkheid of stabiliseert het teveel aan beweging door middel van training. Soms wordt deze behandeling aangevuld met manipulaties (in de volksmond "kraken" genoemd). De opleiding tot Master Manueel Therapeut is een specialisatie van 3 jaar, die wordt gevolgd na de reguliere opleiding tot fysiotherapeut. Hierin wordt extra ervaring opgedaan in het onderzoek en de behandeling van klachten aan de gewrichten, en het interpreteren van wetenschappelijke artikelen die met deze onderwerpen te maken hebben.

 

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

 

 

Wanneer naar een manueel therapeut

 

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • heupklachten
  • tenniselleboog

 

Werkwijze manueel therapeut

 

Na een korte screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek worden er o.a. vragen gesteld over het ontstaan van de klachten en wanneer de klachten toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de houding en beweging wordt beoordeeld en er vindt een onderzoek van de gewrichten plaats. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan wordt een aanpak voor de verdere behandeling met de patiënt besproken. Zo is er meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

 

Neem contact op met onze specialist:

 Ype Hankel

Manueeltherapeut/ algemeen fysiotherapeut

 

Manuele therapie Lemmer

Persoonsgegevens

Dhr.

Mevr.

Verzekeringsgegevens

Arts / specialist

Klachtgegevens