Oncologie fysiotherapie

Medische behandelingen vanwege oncologische aandoeningen kunnen belangrijke consequenties hebben voor het bewegend functioneren van de patiënt.

Deze medische behandelingen kenmerken zich vaak door een ingrijpend karakter. Ook is er vaak sprake van combinaties van behandelingen. Behandelingen kunnen soms zeer lang duren, weken, maar ook maanden of zelfs jaren. Daarmee hebben de behandelingen ook een grote invloed op het psychosociaal functioneren van de patiënt.

 

Specifieke effecten van de medische behandeling zoals pijn en functieverlies kunnen gepaard gaan met meer a-specifieke effecten zoals vermoeidheid, veranderde lichaamsbeleving en angst.

De behandelingen kunnen directe of indirecte gevolgen hebben op:

 

  • De functie van de spieren/botten/gewrichten, het hart en de longen, het neurologische systeem en het lymfesysteem.
  • Oncologische chirurgie kan functioneel anatomische veranderingen tot gevolg hebben doordat spierweefsel is verwijderd of verplaatst, zenuwen en lymfevaten worden beschadigd.
  • Radiotherapie kan leiden tot fibrosering van spieren, onderhuids bindweefsel en gewrichtskapsels waardoor bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan.
  • Chemotherapie kan als bijwerking hebben een verlies van spiermassa en spierkracht en het optreden van neuropathieën.
  • Tijdens en na de behandeling kunnen patiënten in meer of mindere mate last hebben van vermoeidheid of algehele malaise, wat kan leiden tot een sterk verminderd beweeggedrag.
  • Dit laatste heeft grote gevolgen: verlies van spiermassa en spierfunctie (kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie).

 

Trainen kan daarbij een effectief middel zijn, waarbij deskundige begeleiding vanwege de sterk wisselende belastbaarheid van groot belang is.

Er wordt, waar mogelijk tot het niveau van de beweegnormen, gestreefd naar het ontwikkelen en in stand houden van een actieve levensstijl en het verhogen van het niveau van fysieke activiteit, functioneren en de kwaliteit van leven. Daarnaast zal de fysiotherapeut aandacht besteden aan het inspanningsvermogen en de spierkracht, mochten dit beperkende factoren zijn voor het opbouwen en/of onderhouden van een actieve levensstijl.

 

Spierkracht hangt samen met kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om spiermassa en spierfunctie zoveel mogelijk te behouden en waar mogelijk te verbeteren.

Leonie Roza begeleidt patiënten met kanker. Samen met u wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarbij beweging een belangrijke rol speelt.

 

Neem contact op met onze specialist:

Telefoon: 0514 563 528

 

Leonie Roza

 

Persoonsgegevens

Dhr.

Mevr.

Verzekeringsgegevens

Arts / specialist

Klachtgegevens