Oedeemtherapie

Wat is Oedeem?

 

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

 

Lymfoedeem

 

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn het armlymfoedeem na een borstoperatie met okselklier- verwijdering of het beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Patiënten die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: pijn, vermoeidheid, gespannen en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegingen en  beperkingen in dagelijks functioneren.

De behandelmogelijkheden

 

Genezing van lymfoedeem is door de oedeemtherapeut niet altijd mogelijk. De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen of het niet doen toenemen van oedeem in bijvoorbeeld arm of been. Doel is het normaal functioneren van de ledematen zo goed mogelijk te herstellen.

 

De fysiotherapeutische behandelmogelijkheden voor lymfoedeem bestaan uit:

 

 • voorlichting/adviezen
 • manuele lymfedrainage in combinatie met zwachtelen of lymfe-taping
 • oefentherapie, houding- en bewegingsadviezen
 • het begeleiden bij het laten aanmeten van een elastische kous. Dit is meestal gebruikelijk bij de behandeling van lymfoedeem indien een stabiele situatie is ontstaan
 • eventueel ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen
 • fascie technieken

 

De manuele lymfedrainage is een massagetechniek met als doel de afvoer van lymfevocht te bevorderen. Het zwachtelen heeft als doel om de omvang van het oedeem te verminderen en de bereikte omvangvermindering te onderhouden zolang er geen elastische kous is.

 

Oefenen is een belangrijk onderdeel binnen de behandeling. De oefeningen hebben als doel de spierpompfunctie van een arm of been te bevorderen. Door het aanspannen van de spieren wordt de doorbloeding namelijk aangezet en dit bevordert ook de lymfedoorstroming.

De behandeleffecten/ doelstellingen

 

De behandeleffecten zijn doorgaans:

 

 • omvangvermindering
 • spanningsafname
 • pijnvermindering
 • functieverbetering
 • afname van infectiekans

 

Vergoedingen

 

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie. De eerste twintig behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering.
De benodigde vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering. De behandeling van lymfeoedeem wordt door de zorgverzekeraar langdurig vergoed.

Neem contact op met onze specialist(en):

Of bel: 0514-563 528

 

Leonie Roza

 

Persoonsgegevens

Dhr.

Mevr.

Verzekeringsgegevens

Arts / specialist

Klachtgegevens